טרשת נפוצה – הרופאה שנרפאה ומסקנות לאנשים בריאים

בחודש וחצי מאז שהועלתה ליוטיוב הרצאתה של ד"ר טרי וואלס (Terry Wahls) ב TED צפו בה מעל רבע מיליון איש. עומדת רופאה – חוקרת מבית הספר לרפואה באיוווה ( Iowa), מספרת את הסיפור ומראה את התמונות הלא יאומנו של החלמתה הכמעט מוחלטת ממחלה שאף אחד לא החלים ממנה עד היום – טרשת נפוצה. לקראת אמצע הווידיאו היא מספרת שלאחר שיצרה בעמל רב רשימה של מזונות שיאפשרו את עצירת המחלה (זה כל מה שהיא קיוותה בזמנו להשיג) היא גילתה שזו בעצם דיאטת "פליאו".

לפני שאני ממשיך עם ד"ר וואלס אני רוצה רגע לדבר על הבעייתיות שבהתייחסות ל"פליאו" כתרופה. מעשרות אם לא מאות תגובות בבלוגים וגם מניסיוני האישי עם מספר אנשים אני יודע שאימוץ תזונת "פליאו" תוצאתו ריפוי או שיפור משמעותי בשורה לא קטנה של מחלות אך לדעתי ההתייחסות ל"פליאו" כמרפאת מפריעה להפקת הלקח החשוב ביותר מעדויות אלה. כדי להסביר את עמדתי אשתמש בדימוי. לומר ש"פליאו" מרפאת טרשת, מעי רגיז או ADD וכו' זה כמו לומר שמים (water) הם תרופה לאלכוהוליזם. אם שיכור כרוני ישתה מים במקום אלכוהול הוא יתרפה אך לא שתיית המים היא זו שמרפאה אותו אלא אי שתיית האלכוהול. הגוף שלנו עוצב אבולוציונית לשתות מים ולא אלכוהול. אי ראית המים כתרופה וראית האלכוהול כגורם המחלה הופכת את הקשר בין שתיית מים ואלכוהוליזם לרלוונטית לכולם, לא רק לאלכוהוליסט. המסקנה החלקית מהאינפורמציה הנ"ל היא שאם אתה אלכוהוליסט אז כדאי שתשתה מים במקום אלכוהול אבל זה טריוויאלי. המסקנה המלאה היא שלכולם כדאי לא לשתות אלכוהול כי אלכוהול הוא הבעיה ולא המים הם התרופה. בקיצור הפסקת התזונה הלא נכונה היא זו שעושה את עבודת הריפוי ולא ה"פליאו". תזונת "פליאו" היא כמו מים ועליה עוצב גופנו להתקיים בבריאות. המסקנה מהחזרה למצב בריא או השיפור במספר כל כך גדול של מקרים בעקבות הפסקת התזונה הקלוקלת היא להפסיק את התזונה הקלוקלת לפני שנחווה את הסימפטומים.

וכעת, עם הפרספקטיבה הנכונה הנה סיכום ראיון עם ד"ר וואלס בפודקסט של ג'ימי מור ועד קישור או שניים.

הסימפטומים שהביאו בסופו של דבר לאבחונה של ד"ר וואלס בשנת 2000 כחולת טרשת נפוצה כללו כאבי "התחשמלות" באונה הצידית של המוח, מעידות, התעוורות זמנית והחלשות. היא התחילה טיפול בקופקסון (של טבע הישראלית). בשנת 2003 הוחמרה המחלה והיא קיבלה טיפול כימותרפי ובאותו זמן תנועתה כבר הוגבלה לכיסא גלגלים מוטה (reclining). החמרה זו הביאה אותה להתעמק בספרות הרפואית ולבדוק ניסיונות בעכברים כי בהיותה חוקרת היא ידעה שהם מקדימים ניסיונות בבני אדם ב-30 שנה. מלימוד זה היא הרכיבה רשימה של תוספים שיעזרו למיטוכונדריה של תאי העצב במוחה לתפקד טוב. מיטוכונדריה (קבוצה של אברונים בתא) הופכת את האנרגיה האצורה במזון לזמינה לתא. אם היא לא מתפקדת טוב תהליכים רבים בתא משתבשים ומסקנתה של ד"ר וואלס הייתה שמקור המחלה הוא בתפקוד לקוי של המיטוכונדריה.

בשלב מסוים ב 2007 הייתה לד"ר וואלס epiphany  (הארה) והיא שאלה את עצמה אם אפשר להשיג את רשימת התוספים שהיא הרכיבה דרך תזונה. היתרון של מזון על רשימת תוספים, לדבריה, הוא שהוא מכיל עוד מאות או אלפי חומרים בעלי השפעה חיובית שהמחקר עוד לא עלה עליהם. כך, לאחר שזיהתה את המזונות המתאימים היא הגיעה למסקנה (שהיא לדעתי ה epiphany האמיתי) שבעצם המדובר ב"פליאו". יש אנשים שמגיעים לפליאו מהכיוון ההפוך.

היא החלה בדיאטה (כאמור לעיל בעצם החלה להפסיק לאכול את המזונות הלא בריאים והחלה לאכול את הבריאים) ביחד עם פיזיותרפיה יותר אגרסיבית ותוך שלושה חודשים היא הצליחה ללכת בין החדרים במקום עבודתה (בי"ח) בלי מקל. בתוך חמישה חודשים היא הסתובבה בכל רחבי הבניין בלי מקל ובתוך 9 חודשים היא רכבה על אופניים 18 מייל (29 ק"מ). בשנה שאחרי זה היא רכבה במשך שעה וחצי עם משפחתה באיזשהו קניון (בלי חנויות, כזה שנוצר באדמה). בשנה שלאחר מכן היא גייסה כסף וארגנה ניסיון קליני ב 9 חולי טרשת נפוצה אצלה בבית החולים. בכנס נורוסיינס של 2011 היא הפכה לשיחת היום כשהציגה תוצאות ראשוניות ממחקרה לפיהם יש שיפור במדד העייפות אצל 6 מתוך 9 המשתתפים. כיום בנוסף לעבודתה המחקרית היא מעבירה קורס בתזונה נכונה  (פליאו אני מניח) לסטודנטים לרפואה באוניברסיטת איוווה ולטענתה לקורס שלה רייטינג מהגבוהים באוניברסיטה.

קשה לארגן פרוטוקול מסודר מהאינפורמציה באתר שלה. היא טוענת שכל ההכנסות מספרה ומהרצאותיה יהיו קודש למחקר ואולי משום כך אינה מפרסמת את הפרוטוקול באתר שלה. לי הגישה הזאת לא כל כך נראית אבל לדעתי היא לא המציאה כלום ואפשר להשיג את רוב התועלת על ידי אימוץ תזונת פליאו מאוד הדוקה. להלן רשימה קפדנית במיוחד של עשה ואל תעשה. על כל אחד לקחת אחריות אישית ולהחליט היכן על ספקטרום הקפדנות הוא בוחר להתייצב :

מזונות אסורים (לפי סדר חשיבות יורד)

  • מוצרי חיטה מכל סוג – לחם, פסטה, בורקס וכל מוצר אחר המכיל גלוטן (לבדוק תוויות על אריזות)
  • שמנים המופקים מזרעים – שמן סויה, תירס, חמניות ואחרים  (שמנים מפירות כמו קוקוס, דקלים, זית ואבוקדו מותרים)
  • סוכר וסירופ תירס – משקאות קלים, מיצי פירות, ממתקים, קינוחים. (לבדוק תוויות על אריזות).
  • מזונות תעשייתיים מעובדים (חטיפים, דגני בוקר וכד')
  • דגנים אחרים – שיפון, כוסמין, כוסמת, שיבולת שועל, קינואה (לא דגן), תירס, אורז מלא (מותרת כמות מוגבלת של אורז לבן)
  • קטניות – שעועית, עדשים, חומוס, סויה, אפונה, בוטנים
  • מוצרי סויה
  • סולניים – תפו"א, חצילים, עגבניות, פלפלים
  • גרעינים, אגוזים ושקדים חוץ מאגוזי מקדמיה
  • חלב (אם קיימת רגישות להעביר לתחילת הרשימה)
  • משקאות אלכוהוליים
  • תוספים כימיים למזונות.
  • פרוקטוז – סוג סוכר הנמצא בסוכר רגיל ופירות. אין לצרוך בנפרד מעבר לכמות הנזכרת ב"מזונות מותרים". (לבדוק תוויות על האריזה)
  • ממתיקים מלאכותיים – רצוי להמעיט למינימום. סטיביה הוא כנראה הרע במיעוטו.

 

 

מזונות מותרים (לפי סדר חשיבות יורד)

 

  • ככל האפשר יש לצרוך מזונות אורגניים המכילים בדרך כלל יותר מינרלים וויטמינים ופחות כימיקלים לא רצויים.
  • כבד וחלמון ביצה (הצהוב של הביצה) מכילים הרבה ויטמינים ומינרלים חיוניים. יש להרבות בצריכתם.
  • שמן קוקוס, שומן בקר וכבש (עדיף חיות שגודלו על עשב), גי – חמאה ללא מוצקי חלב (חמאה שהוסרו ממנה מוצקי החלב – חימום במחבת והסרת החומר הצף מהחמאה המומסת)
  • בשר בקר וכבש – לשלב הרבה חלקים פנימיים (כבד, לשון, טחול וכו'), עדיף מחיות שגדלו על עשב. לבשל בישול איטי או לטגן עם שמן קוקוס או חמאה.
  • דגים שמנים ומאכלי ים אחרים (דגים מקופסה רק בשמן זית או מים)
  • בשר עוף רזה – לערבב עם שומן מכבש או בקר (שומן עוף מכיל הרבה אומגה 6). לטגן בשמן קוקוס.
  • שמנת מתוקה, שמנת של פעם, שמנת חמוצה (בסדר עדיפות זה. אם מתגלה רגישות להעביר לרשימת האסורים).
  • מרק עצם (אפשר להוסיף למרקים אחרים)
  • אורז לבן, בטטה – 200  קלוריות ליום (כ 60 גרם אורז לבן יבש או  כ 250 גרם בטטה)
  • שמן זית – כמות מוגבלת. מכיל אומגה 6.
  • ירקות דלי עמילן – ארטישוק, אבוקדו, צנון, גזר, קולרבי, עלים ירוקים מכל סוג, כרובית, כרוב חמוץ, מלפפון, בצל, שום, דלעת, לפת
  • פירות בכמות מוגבלת – פרי אחד או שניים ביום. פירות מודרניים מכילים כמות גבוהה מאוד של סוכר.
  • תבלינים
  • קרם קוקוס, קפה שחור (מוגבל) תה ירוק, תה צמחים ומעט יין יבש

הרכב הארוחות

להשתדל לא לאכול עד הצהריים ולאחר השעה 8 בערב. אין הגבלה על כמות האוכל אך כל האוכל צריך להיות נצרך בתקופה של שמונה שעות ביום. אפשר להזיז את לוח הזמנים בהתאם להעדפה אישית. ביום יש לצרוך 600 קלוריות מחלבון ופחמימות ביחד כאשר 200 קלוריות לפחות באות מפחמימות. כללית בישול איטי בטמפרטורות נמוכות עדיף על טיגון או צליה.

תוספים

  • ויטמין D – יש להגיע לשארית של 50-60 ננוגרם למיליליטר. יש עדויות מחקריות שרמה זו עוזרת במניעת מחלות לב וסרטן. כדי להגיע לטווח הגבוה סביר שיהיה צורך לקחת כל יום כמה אלפי יחידות (4000-7000 יח'). יש לבדוק את הרמה פעם-פעמיים בשנה ולהתאים את לקיחת התוסף. שהייה קצרה (עשרות דקות בודדות) בשמש בעור חשוף ללא קרם שיזוף וללא מקלחת מידית לאחר השיזוף מעלה גם היא את רמת ויטמין D.
  • מגנזיום – 200 מ"ג ביום לצ'ילאט או 500 מ"ג ביום מגנזיום אוקסיד
  • נחושת – 2 מ"ג ביום או מנת כבד (בקר או כבש) בשבוע.
  • יוד – 1 עד 50 מ"ג ביום. לעלות בהדרגה

הורדת עקה נפשית (Stress)

ככל האפשר, מקסם את החירות, האוטונומיה והשיתופיות בחייך. מלבד תזונה טובה גם שינה טובה חשובה לבריאות. טכניקות שונות להורדת העקה הנפשית כמו מדיטציה, קבוצות תמיכה פורמאליות ובלתי פורמאליות , פעילות גופנית , איתגור המחשבה ופעילות נתינה עוזרים גם הם לחיים בריאים ומאושרים.

תרגום ההמלצות באתר של וואלס

אכול 9 כוסות של ירקות ופירות (3 עלים ירוקים, 3 גופרית, 3 צבעים) כדי להבטיח שיש לך מספיק ויטמיני B, מינרלים (גופרית, יוד, מגנזיום), מונעי חימצון ושומנים חיוניים דרך מזון (ירוקים, מאכלי ים, בשר שניזון מעשב, בשר ציד, דגים לא מחקלאות ימית, פשתן, אגוזי מלך)

הורד סיכון לאלרגיות למזון (המנע מגלוטן ומוצרי חלב)

אכול אורגני.

[מזונות עשירים בגפרית – שום, משפחת הבצליים, ביצים, דגי ומאכלי ים (wild), ברוקולי, kale (כרוב עלים), כרוב ניצנים, לפת, פיטריות]

טיפים לתזונה בדרך וואלס

התמקד בעלים ירוקים, בסמוזי, צ'יפס, סלטים ותבשילים

השרה kale (צמח כרוב מסולסל) במיץ ליים או חומץ ומלח ים למשך 30 דקות לפחות כדי להוריד את המרירות ולרכך.

הוסף ג'ינג'ר מגורד לסלט kale כדי להוריד מרירות

מתכון בסיסי לסמוזי של ירוקים: כוס עלים ירוקים, 2 כוסות פירות או מיץ, 1-2 כוסות קרח

עבור בין סוגי עלים שונים כמו kale, חסה, עלי סלק, עלי חרדל ופטרוזיליה

בנוסף

  • אומגה 3 (1 גר' EPA/DHA )
  • אצות (יוד)
  • ירקות מותססים (פרוביוטי)
  • לבדוק ברזל (FERRITN) צ"ל בין 20-80 NG/ML


שנהייה בריאים

מיקי

Be Sociable, Share!
פורסם בקטגוריה כללי. אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.

33 תגובות בנושא טרשת נפוצה – הרופאה שנרפאה ומסקנות לאנשים בריאים

  1. מאת חנה בק‏:

    הפוסט מעניין ומחזק את האמונה בצדקת הדרך.
    קריאה מחודשת ברשימת האסורים מגלה שבחרתי לשכוח כמה כאלה…
    חומוס, גרעינים, שקדים ועוד,
    אבל רוב האסורים אכן נקלטו ונעלמו מחיי בקלות מדהימה, ובראשם הקמח.
    אכן, רק שנהיה בריאים ושמחים,
    חנה

  2. מאת רונית‏:

    הי מיקי. יש קצת שינויים בתפריט שאתה מציג כאן, בהשוואה לדברים שאמרת בעבר, כמו למשל הגבלה של ירקות סולניים. אתה יכול אולי לכתוב איזה פוסט על ירקות פעם?

    • מאת מיקי בן דור‏:

      כאן מוצגת הגירסה המחמירה ביותר של הפליאו. פרופ' לורן קורדן הוציא לאחרונה ספר שאני מתכוון לסקור. בין היתר הוא מסביר בדיוק למה לא סולניים. האם זה אומר שהסולניים יחסלו כל אחד מאיתנו תוך שלושה ימים? כנראה שלא. כפי שכתבתי על כל אחד להחליט באיזה דרגת קפדנות הוא בוחר. בסופו של דבר מדובר על הקטנת סיכונים.

  3. מאת אפי בן דור‏:

    מסכים עם ההערה לגבי הירקות הסולניים – קצת מפתיע לגבי עגבניות אבל בגדול פוסט מצויין

  4. מאת מישהו‏:

    בלי עגבניות, פלפלים וחצילים?
    אתם רוצים להרוג אותי מצער?

  5. מאת roy‏:

    great information. thanks alot miki for all that research. keep it up, i,m proud of you.

  6. מאת roy‏:

    great information miki, i,m very proud of you. please keep it coming. roy

  7. מאת טוד‏:

    מיקי שלום, פוסט מצויין, אפילו קישרתי את הלינק קיר שלי בפייסבוק. סליחה מראש מן העברית העקומה, זה לא שפת אם ואין לי זמן לעשות הגיה הפעם:

    אם תרשה לי, אוסיף כמה הערות משלי, כמישהו מנוסה כבר שנתיים בדרך החיים האלה, עם נפילות בדרך אך באופן כללי בצד הקיצוני ביותר של הפליאו…אפס פחמימות (מתחת ל10 ביום, עדיף מתחת ל5 שלא מחלבונים).

    א' – הייתי מעלה את פרוקטוז להרבה יותר גבוהה ברשימה, כיוון שהוא לא רק מהווה 50% מסוקרוז (סוכר רגיל) אלא מתאכל ישר בכבד וגורם באופן מייד לנזקים, כולל לחץ דם.
    ב' – לגבי הסרטון המדהים של האישה, שמתי לב שהיא מדגישה יותר את מלהכיל כהגורם המרכזי לשיפורה, ומזכיר רק פעמיים את מה שאסור. לדעתי, מהרבה מחקרים שקראתי, השיפור שלה בא 99% מהפסקת צריכת דגנים וסוכר תעשייתית ואכילה מן החי, במיוחד מבשר שאוכל דשא! קראתי רק היום על עורכי מחקר על קיטונים שרוצים להוסיף תוספת מזון מלאכותי עתידי של קיטונים לדבירם כמו שיבות שועל וחיטה ע"מ שאנשים יקבלו את התוצאות מדיאטה קיטוגני!! שוב, מדגישים את התוספת, וכל פעם מתעלמים ממה שהוסר מן הדיאטה הוא שעזר ושיפר את הבריאוית של הבן אדם.
    לגוגמה נוספת, הבעיה היא לשצריך לצרוך אומגה 3, (היא טועה!) אלא פחות אומגה 6 שמגבילה אפקטיביות והבעות של אומגה 3, לכן בשר אוכל דשא אין אומגה 6 וציידים קודמיים לא הייתה בעיה ביחס בין שני חומצות השומן האלה!
    הנקודה האחרונה מביא אותי לנקודה ושאלה הבאה:
    ג' – איפה אני יכול לרכוש בארץ בשר שאוכל דשא בלבד!!!??? נא לעזור,
    תודה!
    טוד

    • מאת מיקי בן דור‏:

      טוד שלום
      הפרוקטוז גבוה מאוד ברשימה דרך הסוכר וסירופ התירס. צריך באמת לברר את עניין הבשר בארץ. חלקו לפחות מגיע מארגנטינה או ארצות אחרות בדרום אמריקה שבהן מגדלים על עשב. לא ברור לי אם עושים "פיניש" על תירס לפני המשלוח ומה השפעתו של הפיניש על הרכב השומנים.
      לגבי הסרטון זה בדיוק מה שניסיתי לומר – הגורם הכי משפיע הוא הפסקת צריכת הלחם ויתר קללות פירמידת המזון והמזון התעשייתי.
      יום טוב

  8. מאת טוד‏:

    תיקון הגייה מלמעלה: *לדוגמא נוספת, הבעיה היא שלא צריך לצרוך אומגה 3 אלא פחות אומגה 6.

    Now I'll write something in English…
    In my comment above I mentioned how the medical establishment would probably isolate ketones and sell them as a supplement to eat with morning oatmeal. Unfortunately, this was no joke, and i put the source at the end, plus they accuse ketogenic diet as raising cardiovascular risk, what a joke in itself!:

    "If this treatment is ever to be practical, an abundant and reasonably inexpensive source of purified ketones will be needed, she says. "The only way now we can produce ketones in the body is a high-fat diet," she says. "You couldn't feed a high-fat diet to a heart-failure patient. That would be a disaster."

    Even in the small amounts needed by the children that Van Hove and his colleagues treated, purified ketones could cost $20,000 per patient per year, says Veech. The higher quantity of ketones that an adult would require would lead to even more expense.

    That's only a temporary obstacle, according to Veech. In the lab, scientists can already use bacteria to manufacture a compound that can be processed into ketones. If researchers can improve on the current method for refining the precursor, then ketones could be inexpensively produced, he says, and his theories about their broad medical effectiveness could be put to the test."

    http://www.phschool.com/science/science_news/articles/ketones_to_the_rescue.html

    • מאת מיקי בן דור‏:

      יופי של דוגמה לנסיון לעשות כסף מתזונה נכונה על ידי הפיכת אלמנטים ממנו ל"תרופה". אומגה 3 רפואי במחיר גבוה פי כמה משמן דגים רגיל הוא דוגמה נוספת ואף השמן הרגיל הוא מיותר כי אפשר פשוט לאכול דגים מכילי אומגה 3 (טונה סלמון סרדינים) או לאכול פחות אומגה 6 ואז לא צריכים כל כך הרבה אומגה 3 כפי שכתבת.

  9. מאת טוד‏:

    והינה לינק לסרטון עם ד"ר לוסטיג לגבי פרוקטוז ולמה הוא כ"כ מסוכן באופן מיוחד…

    http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM&feature=player_embedded

  10. מאת יעל‏:

    הי
    אז מרק עוף או גרונות הודו לא מומלץ?

    • מאת מיקי בן דור‏:

      אם הוא מלא שומן עוף אז פחות מומלץ. אם נעשה עם הרבה עצמות ובתוספת שמן קוקוס או שומן כבש למשל אז יותר מומלץ

  11. מאת מיקה‏:

    מה רע בסובין חיטה?
    שואלת ברצינות.
    מבינה שחיטה מלאה זה רעל, אך בסובין חיטה יש רק סיבים, וזה טעים ולא עושה לי רע בבטן.
    אם בכך מסתכמת צריכת הדגנים היומית שלי – בשליש כוס סובין חיטה – אבדתי?

    • מאת מיקי בן דור‏:

      מצטער אך לא בדקתי את נושא הסובין.

      • מאת טוד‏:

        חשבתי שסובין מכיל את האמילופקטין הדלקתי של חיטה?

        אבל סיבים הם לא בריאים למעי הקטן. שורטים אותם, גורמים לצלקות מיקרוסקופיות שמצטברות לטווח הארוך ואי-ספיגת חומר תזונתי בגיל מאוחר…

  12. מאת נטלי‏:

    היי מיקי
    הבלוג שלך מעניין מאוד תודה על התרגום ועל הכתיבה שלך

    יש משהו שלא הבנתי מהפוסט הזה
    איך ברשימת האסורים תוספים כימיים נמצאים הרחק הרחק למטה?
    עדיף לאכול תוספים כימיים מאשר קטניות או שקדים או עגבנייה?
    אני מבינה שאת כל זה אסור לאכול ובל זאת את הרשימה בנית לפי סדר חשיבות או שלא הבנתי את הכוונה בתוספים כימיים למזון (כל ה E למינייהם חומרים משמרים משפרים מייצבים חומרי טעם וריח וכו')

    • מאת מיקי בן דור‏:

      נטלי שלום וברוכה הבאה
      איך אומר זאת? אני כמובן לא מאמין שכימיקלים מכל מיני סוגים שלא היו קיימים בזמן שהתפתחנו אבולוציונית עוזרים לבריאותנו. חלק מהם ודאי מזיקים אלא שאני לא בטוח באיזה עדיפות לשים אותם. אני חושב שלדעת על הגרמים והקילוגרמים שאנו אוכלים כמזון יותר חשוב לבריאותנו מאשר המיליגרמים של התוספים הכימיים למינהם ואם אתמקד בתוספים אני עלול להסיט את תשומת הלב מהעיקר שהוא המזון. מי שאוכל את מה שאני ממליץ לא נתקל בתוספים האלו אז למה לי להתעסק איתם? כולם יודעים שהם מלאכותיים ולא תורמים לבריאות מצד שני אני לא מכיר מחקרים רציניים לגבי כל אחד מהם ולא נוח לי לכן לחוות דעה ספציפית. מקווה שהצלחתי להבהיר.

  13. מאת אביב‏:

    שלום מיקי.
    מה שמאוד לא מובן, איך זה שהשקדים והאגוזים (חוץ ממקדמיה) לא טובים. הרי הם כן היו במהלך האבולוציה? שמילא זרעים (כשומשום וחמניות וכדו'),אני מבין היגיון שהם לא נאכלו בתקופה הפרהיסטורית, כי קשה לאדם להתעסק איתם מחמת גודלם הקטן. אבל למה להניח שהאדם הקדמון לא אכל את האגוזים והשקדים שקל כ"כ להתעסק איתם ושהם כ"כ טעימים?

    • מאת דן‏:

      השקדים בטבע הם מרים (מלאים בציאניד). שקד המאכל הוא שקד מיכלוא שבויית לפני כארבעת אלפים שנה בלבד. גם רוב האגוזים האחרים בטבע (למשל קאשיו) מכילים רעלים חזקים. יתכן שהאדם הקדמון ידע לסלק את הרעלים באמצעות חימום באש. בישראל, בתקופות של רעב, היו אוכלים את פרי עץ האלון לאחר קלייתו באש, אולם בתקופות של שפע זה מאמץ גדול מידי. כפי שנאמר כאן, האדם הקדמון וודאי ליקט כל מזון צימחוני זמין, אולם (למעט באזורים הטרופיים) אף סוג בטבע לא זמין יותר מחודשיים בשנה, ואי אפשר להתבסס עליו.

  14. מאת מיקי בן דור‏:

    לדעתי הכל שאלה של מינון. אגוזים ושקדים זמינים בטבע רק בעונה מוגבלת ויש עליהם תחרות מצד בעלי חיים שלהם יתרון בהשגתם. הומינידים כן אכלו אגוזים ויש על כך עדויות מלפני 800 אלף שנה. השאלה כמה ומתי. מעט ומיד פעם בעונה נראה לי סביר. אחרת יש יותר מידי חומצה פיטית המפריעה לספוג מינרלים ויש יותר מידי שמנים רב בלתי רוויים. למקדמיה מעט שמנים רב בלתי רוויים יחסית אם כי גם אותה לא כדאי לצרוך בכמויות גבוהות מפאת החומצה הפיטית ושאר אמצעי הגנה שלכל זרע (ושקדים ואגוזים הם זרעים) יש. אחרת הוא לא היה מגיע הלום.

  15. מאת ורד לב‏:

    יש בעייתיות בצריכה גבוהה של דגים, שהם אכן מקור טוב לאומגה 3 0דגים ממים קרים, כמובן).
    הבעיה היא כספית ומתכות רעילות.
    אם נאכל הרבה מהדגים האלה, נכניס לגופנו גם כמויות גבוהות של מתכות רעילות.
    בתוספים הטובים בד"כ מסננים את המתכות הרעילות, כך שבמקרה הזה באמת שעדיף לקחת את התוסף ולא להסתמך רק על הדגים. אפשר לאוכלם, אולם במידה.

  16. מאת אודי‏:

    הי מיקי,
    אחלה פיצוח של התפריט הסודי של ד"ר ווילס. שאפו! אני כבר בתהליכי אימוץ מתקדמים. פרטים בהמשך…

    ושאלת "רב" לגבי ההמלצה לרכז את האוכל ב-8 שעות ביממה: האם זו המלצה של ד"ר וילס, או שזה אימוץ ממקורות אחרים?

    תודה!!!

    • מאת מיקי בן דור‏:

      אני לא זוכר כרגע אם היא מופיעה גם אצל ד"ר וולס בכל מקרה היא ממקורות אחרים ונועדה לאפשר אוטופאגיה שהיא חשובה מאוד במרים כאלה.

  17. מאת לריסה‏:

    היי מיקי,
    בנוסף לטרשת נפוצה יש לי גם כולסטרול גבוה ,
    המזונות שמותרים, הם בדיוק מה שאסור לכולסטרול גבוה,
    אז איך לפעול?
    תודה
    לריסה

    • מאת מיקי בן דור‏:

      לריסה היקרה
      1. כולסטרול במזון לא נספג בגוף. זו אגדה. כל הכולסטרול שיש בגוף מיצר בכל תא ותא כי הוא מאוד חיוני לגוף. מה זה גבוה? לפי כמה מחקרים 250 זה אידיאלי. נראה לי ממש לא לעניין להתעסק עם כולסטרול כשיש לך MS. כמה הכולסטרול גבוה? נסי ללכת לפי התוכנית ותבדקי מדי פעם כולסטרול אם זה מדאיג אותך. אני, אם אין בעיה משפחתית של כולסטרול גבוה (300+) הייתי מתעלם לגמרי מהעניין הזה.
      בהצלחה
      מיקי

  18. מאת יואב‏:

    הי.
    עוד לא התעמקתי בפאליאו, אך אני נוטה לצמחונות ולכן לא קל לי עם השורה התחתונה כמובן….
    כן רציתי לשאול על כך שמותר אורז לבן ולא מלא – איך יתכן שהאדם הפאליאוליתי אכל אורז לבן אם לא אכל (או ידע לגדל) אורז בכלל?

    • מאת מיקי בן דור‏:

      חשבת פעם מדוע אתה לא מוצא אורז מלא ביפאן? מה הם לא שמעו על כל המינרלים הטובים שיש בקליפה? מסתבר שיש שם גם חומצה פיטית שמרפיעה לספוג את מעט המינרלים שיש באורז.

      • מאת יואב‏:

        הי מיקי, תודה על התגובה.
        חומצה פיטית – הנה עוד משהו שאני צריך ללמוד עליו…

        אני לא רואה את הקשר בין המזון המודרני ביפן לבין הדיאטה של האדם בעידן הפליאוליתי.
        השאלה ששאלתי היא ניסיון להבין יותר מהיכן מגיעה התפיסה.
        האם היא נובעת מהבנה מדעית כזו או אחרת לגבי תזונה, האם היא נובעת מתפיסה היסטורית גרידא של האדם בתקופה הפליאוליתית (ומשם תהייתי לגבי האורז), או משילוב שלהם.

        יואב.

      • מאת מיקי בן דור‏:

        יואב
        אני שמח על הסקרנות. יש פה פוסטים רבים שדנים בנושא. האידיאלי היה לחקות תזונה שאליה הותאמנו אבולוציונית והיא כוללת הרבה שומן ובשר (מצטער אבל אני לא אחראי לזה). האורז הלבן הוא הרע במיעוטו לאלה שמחפשים פחמימות זולות. יש הטוענים שבטטה יותר קרובה לצמחים שאכלו אבותינו אבל היא כמובן פחות זמינה מאורז.

      • מאת אביב‏:

        תודה מיקי.
        ביחס לנושא האורז מלא/לבן, סיכום השיקולים בקצרה, שבמלא יש יותר ויטמינים ומינרלים וכו', אך יש בו גם חומצה פיטית. והשאלה מה עדיף.
        הראיה שהבאת מהיפנים לא ברורה לי. באיזה יפנים מדובר? אם זה היפנים המודרנים, הרי הם "ברי סמכא" לא יותר מכל הרופאים הרגילים. והרי היפנים שעד לפני גילוי הליך ליטוש האורז, אכלו אורז מלא וכמו כל המזרח.

        דוקא לטעמי, אם כבר אורז – עדיף לאוכלו באופן שיש עליו ניסיון מוכח של דורות רבים במזרח, וכלומר האורז המלא. ואכן יש לבטל את הרעלים שבו באופן שעשו זאת במזרח. וזה עדיף מלאכול אורז לבן, כשיש ניסיון כ"כ גרוע מהקמח והסוכר הלבן, וכל שאר המוצרים המעובדים.

        בנוסף חשוב להדגיש, שכל הדיון אם עדיף מלא או לבן, זה רק אם שאר התזונה היא טובה, וכדוגמת התזונה שבפוסט זה. כי בלי זה, הרי ידועה מחלת הברי ברי שאירעה במזרח מאז ליטוש האורז.

  19. מאת מרינה‏:

    שלום,אני לא מצליחה להבין יש כאלה האומרים שאכילת
    אורז מלא זה טוב .שיש בו כל הרבה מהטוב לבן אדם
    .ויש כאלה שטוענים שהאורז הלבן שה וא
    טוב.אז מה כן לאכול.ואם מה שציינה הרופאה בקשר למחלה זו זה
    נכון.בקשר לאגוזים אני יודעת שזה טוב לאכול
    אותם.אז שמישהו יעשה סדר מה טוב לאכול ומה
    לא.תודה