בשר אדום


 

על שני עניינים לא היה ויכוח בכתבה שהתפרסמה בסוף השבוע ב"הארץ" על פירמידת המזון (תודה לחיים שהעביר לי אותה): בשר אדום ודגנים מלאים. לפי רוב המצוטטים הפירמידה לא מדגישה מספיק את הבעייתיות של הראשון והחיוניות של השני.

אין דוגמה טובה מזו להראות עד כמה אנחנו מנותקים מהבסיס האבולוציוני שלנו.

יש הסכמה בין האנתרופולוגים והארכיאולוגים העוסקים בהיסטוריה האבולוציונית האנושית שהאדם אכל כמויות משמעותיות של בשר כבר לפני 1.8 מיליון שנה. יש ויכוח לגבי המיליון הראשון – האם הוא היה אוכל-נבלות (scavenger) אקטיבי,פסיבי או שהיה מסוגל לצוד. אוכל נבלות פסיבי הוא פחות או יותר כמו נשר, מחכה שהגדולים יגמרו והאקטיבי הוא כמו צבוע, מבריח את הנמרים או האריות כשמספרם נחות.

הסרט למעלה מראה מקרה של אכילת נבלות אקטיבית. כמה דברים מעניינים אפשר להסיק:

  1. האריות יודעים עם מי יש להם עסק.
  2. יש צייד אחד זקן ושני צעירים.
  3. הם לא חזירים – לוקחים חלק ומשאירים לאריות את הרוב.
  4. ראיתם כמה שומן יש לוילדביסט? החיה הזאת היא אחת החיות עם רמת השומן הגבוהה ביותר בסאוונה. במקרה בימים אלה אני מנסה לכתוב מאמר מדעי על שומן ויש לי מקור (Ledger 1968) שמספק נתונים על שומן וחלבונים של סוגים שונים של חיות בסאוואנה – וילדביסט (החיה בסרטון) שוקלת בממוצע 248 ק"ג. אחרי שמורידים את המים (77%) ואת העצמות נשארים 22 ק"ג חלבון ו- 9.5 ק"ג שומן. חישוב פשוט (4 קלוריות לגרם חלבון ו-9 קלוריות לגרם שומן) מראה ש- 48% מהקלוריות שלה באות משומן!

היתר כמובן הוא בשר אדום. זה מה שהם אוכלים בכמויות כמעט כל יום. שמתם לב כמה חולים הם נראים?

אין לכם מושג כמה הייתי מוכן לשלם כדי לקבל איזה סטייק מאוכלי הנבלות האמיצים האלה. על דגנים מלאים בפעם אחרת. מלאים או ריקים – הם מזיקים.

 

שנהייה בריאים

מיקי

 

Be Sociable, Share!
פורסם בקטגוריה כללי. אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.

15 תגובות בנושא בשר אדום

  1. מאת יהודית‏:

    לבקשת מיקי,
    אני מעתיקה לכאן את התכתובת שלנו:
    שלום מיקי,
    1) לגבי אחוז השומן בתזונה- אני לא מבינה מאיפה לאדם הקדמון היה כל כך הרבה שומן? לפי מה שאני מבינה הוא אכל בעיקר חיות- חלבון ושומן, וירקות. מעט פירות ואגוזים.
    אני לא מבינה למה מאכלים מודרניים של שומן מרוכז כמו חמאה, חלב קוקוס, שמנת מתוקה נחשבים טובים בתור ארוחה ממש? הם לא טבעיים באמות המידה האבולוציוניות.
    2) הימנעות מפחמימות- גורמת לחולשה. אתה טוען שהגוף מסתגל לזה?
    3)האם יש לך מה לומר בעניין הזנת תינוקות? – אני מתכווונת להתחלה של חשיפת תינוקות למאכלים טחונים. מקובל לתת פירות טחונים וירקות טחונים עם עוף. הרבה אנשים נותנים גם לחם ובסקוויטים.
    4)חלב- הרבה מאוד נכתב על נזקיו בדומה לגלוטן. למה אתה מעודד צריכת מוצרי חלב?
    5) אשמח לעצות לאוכל שאפשר לאכול ביום עבודה ארוך מאוד מחוץ לבית ללא מקרר או מיקרוגל.
    6) אם אפשרי, אשמח למתכון של קציצות העוף עם שומן כבש.
    7)מה עדיף אורז לבן או מלא?
    8)למה אתה לא מעודד אכילת דגים?
    תודה רבה, יהודית.

    יהודית שלום
    אני קצת לחוץ בזמן אז אענה לשאלות שאוכל לענות עליהם בלי יותר מידי מחקר. על היתר אולי אמצא זמן לענות בעתיד דרך הבלוג. יש גם שאלות שאין לי תשובות עליהם.
    1. כרגע אני מכין מאמר מדעי יחד עם שני מרצים באוניברסיטת ת"א בנושא. לאדם הקדמון היה שומן מחיות. עדיף כנראה לאכול את השומן יחד עם בשר כדי לחקות את התנאים קרוב לתנאים ההיסטוריים. בשיחזור התזונה האבולוציונית עושים הרבה פשרות. זו אחת מהם. אני משתדל לאכול חלקים כמו לשון, מוח, מח עצם העתירים בשומן. שומן כמקור אנרגיה עדיף על פחמימות וכאן מגיעה הפשרה: האם אוכלים שומן מרוכז או פחמימות.
    2. זה רק עניין של זמינות של האנזימים הנחוצים לעיכול שומן. הגוף מעלה את יצורם ואז אין בעיה. אני בכל מקרה לא ממליץ על אפס פחמימות
    3. אין לי מושג בהזנת תינוקות. כמובן שהנקה הייתה עניין ארוך טווח בקבוצות ציידים לקטים.
    4. חלב – אני כותב שכל אחד לפי רגישותו. יש שונות רבה בעניין. בשמנת מתוקה ובחמאה יש מעט מאוד מוצקי חלב ולכן הבעייתיות שלהם מופחתת.
    5. ביום העבודה – אני צריך לחשוב על זה. אני עובד בבית כך שלא נתקלתי בבעיה.
    6. אנסה לגייס את אשתי לאחד הפוסטים
    7. נראה לי לבן אבל אני לא בטוח. במלא יש מרכיבים שמונעים ספיגת מינרלים. עובדה שבמזרח אסיה עובדים קשה מאוד כדי לשייף את האורז.
    8. דגים – אין כלום נגד כמות סבירה של דגים אך אני לא מקדש אותם. מבחינה אבולוציונית הם מופיעים כתחליף כאשר נעלמות חיות גדולות עם שומן.
    כללית – אם את יכולה אבקשך להעתיק אימייל זה באחד הפוסטים בבלוג. כך כולם יוכלו להנות מהשאלות ואולי גם מהתשובות.
    שוב, אני מצער אבל המאמר שהזכרתי בתחילה שואב את זמני.
    תודה
    מיקי

  2. מאת nitsanem‏:

    גנו.
    הופיע גם ב"חורים ברשת" – ttp://www.holesinthenet.co.il/archives/20272

  3. מאת zzz‏:

    מה נגיד היית אומר על מתכון כזה:

    http://www.mevashlim.com/Recipe/4844001.asp

  4. מאת דניאלה‏:

    הי מיקי, קצת מבלבל אותי, שמצד אחד אתה כותב שע"פ מחקרים, הבשר היה מקור מזון מרכזי בתזונה הפליאוליתית, ומצד שני, אתה מציע תפריט שבו הבשר נצרך במידה. אם זו היתה תזונתם המרכזית של אבותינו, לא עדיף גם לנו לדבוק בבשר?
    ולמה כן פחמימות ממקור עמילני כמו תפודים, אורז וקטניות? האם האדם הקדמון לא קיבל את הפחמימות שלו מירקות בעיקר, או מקסימום מפולי קטניות טריים?

    • מאת מיקי בן דור‏:

      לגבי תפודים אורז וקיטניות – גם כאן יש פשרה. עדיף ירקות על כל הפחמימות הדחוסות אך מעט אנשים יוכלו בלעדיהן ואם מגבילים את הכמות ל 400 קלוריות הנזק לא יהיה גדול.

  5. מאת מיקי בן דור‏:

    דניאלה
    אני מסכים שיש כאן סתירה מסויימת. הבעיה נובעת מיישום של דיאטה מלפני עשרות או מאות אלפי שנה לתנאים של היום. קשה מאוד לחקות בדיוק ואנחנו גם לא יודעים מה היה בדיוק.
    ההמלצה לגבי בשר היא נסיון לחיקוי יותר מדוייק של צריכת הבשר אצל ציידים לקטים שהיא ספורדית. יש מחקרים שמצביעים על כך שהספורדיות הזו חשובה. למעשה אפילו תקופות רעב קצרות (ואולי ארוכות, מי יודע?) חשובות. הכניסי "צום לסירוגין" לחלונית החיפוש באתר למציאת פוסטים בנושא.

  6. מאת דניאלה‏:

    תודה.

  7. מאת רונית‏:

    לגבי מה לקחת ליום עבודה, זה מה שאני עושה: לוקחת, בצנצנות, כמה מן הדברים הבאים: עוף בגריל מנוקה מהעצמות וחתוך, סלט טורקי, פיורה כרובית או ברוקולי (עשוי עם שמנת מתוקה), ביצה קשה, מיכל שמנת.

    • מאת miki‏:

      רונית
      עשית אותי רעב. פירה כרובית עם שמנת מתוקה, ביצה קשה, שמנת, מה עוד צריך הבן אדם?

  8. מאת אמיר‏:

    שלום מיקי.
    האם אתה בעצם אומר שכאשר אני אוכל בשר עתיר שומן- אנטריקוט, לשון,צלעות כבש, חזיר ובכלל גם בשר שריר עם נתחי שומן מומלץ לאכול את השומן הזה כי אני כרגע כשיש שומן מרוכז זורק ובאופן כללי מכוון לבשר רזה. אם כן למה זה כלכך טוב השומן הזה?.

    בנוסף הייתי מאוד שמח אם תפרסם מאמר על השינויים במטובליזם ברגישות לאינסולין ובגוף בכללי כשנכנסים למן תזונה כזאת מצומצת בפחמימות ועתירה בשומן.
    כלומר תזונה עתירת אגוזים ושמנים במקום דגנים. 150-250 גרם פחמימה ביום.
    תודה

    • מאת מיקי בן דור‏:

      sha9000 שלום
      יש בבלוג די הרבה פוסטים שמסבירים למה שומן מן החי טוב כולל מחקרים. אחת הסיבות שאני מחזיק בלוג הוא לרכז הרבה יותר ידע משאני יכול להשיב בתגובה מסוג זה.
      שומן אכן גורם לצימצום ברגישות לאינסולין. זה עניין אבולוציוני – בזמנים קדומים היצע גדול של שומן סימן לגוף שלא יגיעו בקרוב הרבה פחמימות ולכן הוא מצמצם את ספיגת הסוכר באיברים אחרים כדי לשמור אותו למוח. אם אין הצפה של פחמימות אובדן הרגישות לאינסולין הוא כנראה לא משמעותי כי אין הצטברות של עודף סוכר בדם.
      מיקי

  9. מאת אמיר‏:

    תודה על התשובה המהירה.
    אם ככה, קשה לי להבין אם כדאי להמעיט בפחמימות או לא? , כלומר איזה שיוניים הורמנלים יגררו
    האם זה יהיה טוב לעלייה במסת שריר ולירידה באחוז שומן לטווח הארוך.
    ובכלל מהם אם כך המקורות האידאלים לפחמימות.
    כי הבנתי לפי האתר שגם אגוזים וקטניות לא מומלץ… נכון?
    ואגב מה לגבי בוטנים וחמאת בוטנים מה זה מוגדר בדיוק?

    • מאת מיקי בן דור‏:

      לפי נסיון אישי וגם מחקרים אכן צמצום פחמימות יצמצם את שכבת השומן. יתכן ושינוי זה נגרם בגלל ירידה באינסולין שמונע שחרור שומן מתאי השומן.
      לגבי פחמימות תפוחי אדמה, בטטה, אורז, קטניות מוושרות ומונבטות. לכל אחד מהם חסרונות משלו אבל אין נתונים על נזק ספציפי שנגרם כמו שיש בדגנים אחרים.
      כמות סבירה של אגוזי מקדמיה וקצת אגוזים אחרים נראית טבעית. בוטנים מכילים הרבה שמני אומגה 6 ולכן בעיתיים.