דיאטת פליאו

יש סיכוי קטן מאוד שאפילו אלה שקראו את כל הפוסטים שהתפרסמו עד היום ידלגו בקפיצה אחת ויעברו לתזונה תואמת אבולוציה כמו זו שמומלצת כאן – עתירת שומן ודלת פחמימות.

זהו לפחות הנסיון שיש לי עם בני משפחתי הקרובה. כולם (אין הרבה) משוכנעים בנכונות הפרדיגמה הבסיסית ומתמצאים חלקית בעדויות לשינוי הנחוץ אך אף אחד מהם לא באמת אימץ דיאטה דלה דיה בפחמימות ובעיקר לא דיאטה עתירת שומן. הם מנסים להעלות את אחוז השומן אך לא ממש מצליחים.

מצד שני הם בהחלט ערכו שינוי גדול בהרגלי התזונה שלהם. הם בד"כ אינם אוכלים מוצרי קמח דגנים (גלוטן), נמנעים משמנים צמחיים, ממעטים בצריכת סוכר ופרוקטוזה (לאחר לחץ מתון) וכן הורידו במידה משמעותית את צריכת הפחמימות.

ד"ר קורט האריס (Kurt Harris  ) הוא רופא מיוטה בארה"ב עם ראש פתוח ורגליים על הארץ. בבלוג שלו הוא מנסה לקדם גישה מעשית לתזונה תואמת אבולוציה. הוא מדגיש שאין סיכוי לשחזר במדויק את הדיאטה שהייתה הבסיס להתפתחותנו האבולוציונית אבל אפשר להתקרב אל העקרונות שלה.

הוא מציע 12 צעדים שיובילו בהדרגה לשיפור של 99% לעומת המצב היום אך כבר הצעד הראשון לדבריו מכסה 50% מהשיפור. להלן 12 הצעדים המסודרים בסדר חשיבות יורד:

  1. סלקו קמח וסוכר, כולל משקאות ממותקים.
  2. החלו לאכול שומנים נכונים. החליפו פחמימות בשומן מן החי. החלו לשתות שמנת מתוקה במקום חלב.
  3. סלקו דגנים מכל סוג
  4. סלקו שמן שמקורו בזרעים (שמני בישול) בשלו עם חמאה, שומן מן החי או שמן קוקוס
  5. היחשפו כל יום לשמש הצהריים או קחו 4000-8000 יח' וויטמין D כל יום.
  6. צומו לסירוגין לתקופות קצרות (15-30 שעות) ואיכלו לעיתים רחוקות (שתי ארוחות ביום)
  7. פירות הם רק ממתקים על העץ. איכלו תותים והימנעו מאבטיח שהוא פרוקטוזה טהורה. איכלו במתינות.
  8. סלקו קיטניות
  9. התאימו את צריכת האומגה 6 והאומגה 3.
  10. תרגלו כושר בצורה נכונה – הדגישו תרגילי התנגדות (משקלות) ואימון אינטרוולים וצמצמו לחלוטין אימונים אירוביים ארוכים.
  11. סלקו חלב (אם אתם רגישים לחלב העבירו לקדמת הרשימה).
  12. סלקו את כל מוצרי חלב (כעת אתם פליאוליתיים לחלוטין)

מוסיף ד"ר האריס:

"אם אתם יכולים לקיים את צעד מספר אחד קיבלתם 50% מהתרומה וכבר שיפור עצום לדיאטה הסטנדרטית האמריקאית. בערך בצעד מספר 6 אתם ב-75%, בצעד 9 בערך 80% וב-10 אתם ב-99% לגבי רוב האנשים.

הנה השלד של התיאוריה:

אינסולין הוא מבחינה אבולוציונית הורמון מאוד ותיק. הוא שליח ביולוגי שכאשר הוא בעודף הוא אומר מבחינת חילוף חומרים את הדבר הבא לרקמה ולאיברים שלכם: "תתחילו לאחסן אנרגיה ותתחילו להתבגר, להתרבות ולמות". עודף אינסולין אצל בני אדם קשור לסוכרת, אלצהיימר, סינדרום מטבולי, מחלות לב וסרטן.

לא התפתחנו בתנאים של עודף אינסולין. מזון היה זמין לסירוגין ולא קיים בשפע הטיפוסי להיום. חוסר ורעב התקיימו לעיתים קרובות בכל מקום עד לתקופה האחרונה במונחים של זמן אבולוציוני. המזונות המועדפים היו זמינים כל השנה והיו דחוסים בקלוריות ויסודות תזונתיים. המזונות המועדפים היו מחיות, כולל איברים פנימיים ומח עצמות של יונקים, דגים, וחרקים מתוספים בצמחי מאכל (לא דגניים) עד לתחילת החקלאות. פירות היו עונתיים ולא נבררו באופן מלאכותי למתיקות מקסימלית. מזון נאכל לעיתים פחות קרובות, היה בעל כמות פחמימות מופחתת והיה מתוסף לעיתים קרובות בתקופות בלתי רצוניות של צום ובכלל פחות קלוריות."

אנחנו לא מותאמים להיפראינסולמניה [רמה גבוהה של אינסולין].

אנחנו גם לא מותאמים לאכול זרעי עשבים (דגנים) אשר להם נחשפנו רק לפני 10,000 שנה. הם כוללים מולקולות שמעוצבות במיוחד כדי להניא אותנו מצריכה וכן כימיקלים בעיתיים אחרים.

הדיאטה הזו לא מכוונת לאכול בדיוק מה ש"איש המערות" אכל או לצוד בעצמך את האוכל. היא אך ורק מכוונת לשכפל מה שאני מאמין הם יסודות המפתח של הרקע המטבולי ההורמונלי הפנימי שתחתיו התפתחנו במיוחד מאז מיליון שנה ועד לפני 10,000 שנה. יותר סביר להשיג מטרה זו לא על ידי אכילת מזונות ספציפיים אלא על ידי אי אכילת מזונות ספציפיים.

הגבלת קלוריות היא דרך קיצונית, לא נעימה להשיג רמה נמוכה של אינסולין ואם אתם מגבילים קלוריות (מורעבים) רמת האינסולין שלכם יכולה להיות סבירה אף שאחוז הפחמימות גבוה. אולם, עם הגבלת קלוריות אפשר להגיע לדלדול שרירים, עייפות ופונקציה חיסונית מוחלשת. בחיות מעבדה, הגבלת קלוריות מאריכה חיים באופן משמעותי. זכרו את המסר המטפורי של האינסולין. הוא אומר: "התבגר, התרבה ואז תמות". מסר זה יכול להיות מוחלש על ידי השגת רמת אינסולין נמוכה.

האם יש דרך אחרת לחיות בעולם עם שפע של מזון בלי להיות רעב כל הזמן, ובכל זאת להימנע מהסיכון של אי תפקוד המערכת החיסונית הקשורה באכילת דגנים שלא יכולים להיאכל בלי טיפול מכני ובלי בישול?

כן, אתם יכולים להתחיל לבצע את הרשימה מהתחלה דרך השלבים השונים.

זו לא עצה רפואית. אני [ד"ר האריס] בטוח שזו הדרך הבריאה ביותר לאכול בהתבסס על הידע המדעי הזמין כיום. אולם, אם יש לך בעיות רפואיות רציניות הדורשות טיפול ובמיוחד אם אתה לוקח תרופות לסוכרת, הפרעות בתפקוד בלוטת התריס או מחלות אוטו-אימוניות, עשה את שינויי הדיאטה בהתייעצות עם הרופא שלך. יתכן ויהיה צורך להתאים את התרופות שלכם, כי יכול להיות שתצטרכו מינון מופחת!"

עד כאן דבריו של ד"ר קורט האריס. בפוסטים הבאים נפרט באשר לנקודות שהוא מציע ואשר לא כתבתי עליהם כבר קודם. פירוט לגבי ההיבטים השליליים של דגנים, סוכר ופירות, שמנים צמחיים וההיבטים החיוביים של שמנים מן החי וויטמין D, יש בפוסטים קודמים.

שנהייה בריאים

מיקי

Be Sociable, Share!
פורסם בקטגוריה כללי, עם התגים , . אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.

2 תגובות בנושא דיאטת פליאו

  1. מאת משתמש אנונימי (לא מזוהה)‏:

    בקיצור תצומו!!!

  2. מאת אלמונית‏:

    בקיצור תצומו!!! תרדו יופי יופי