עוד מדענים קוראים לזרוק לפח הזבל של ההיסטוריה את השערת הכולסטרול והסטטינים

במאמר שהתפרסם בדצמבר 2011 בכתב העת Scandinavian Cardiovascular Journal קוראים פרופסורים נכבדים מאוניברסיטאות בשבדיה ובארה"ב "להגיד שלום להיפותזה הלא מבוססת והמוטעית של כולסטרול כגורם להתקפות לב". הראשון ברשימת הפרופסורים, תור שרסטן, הוא פרופסור לניתוחי כלי דם באוניברסיטת גטבורג והיה המזכיר הראשי של מועצת המחקר הרפואי בשבדיה.

הנה הרשימה של כותבי המאמר.

TORE SCHERST ÉN 1 , PAUL J. ROSCH 2 , KARL E. ARFORS 3 & RALF SUNDBERG 4

1 Professor, Gothenburg University, Sweden, 2 Professor of Medicine and Psychiatry at New York Medical Collage,

President of American Institute of Stress, USA, 3 Professor, Previous chief researcher, Pharmacia AB, and professor at Sidney Kimmel Cancer Institute, USA, and 4 Associate professor, Lund University, Sweden

 הפרופסורים מזכירים שכבר החוקר הראשון שהצליח ליצור שכבת פלאק בעורקי ארנבת בעזרת הזרקת כולסטרול לעורקיה לא הצליח לשחזר את התוצאות בחיות אחרות. הם מזכירים את מאמרו של אנסל קיס משנות ה-60 שלקח 6 מדינות מתוך 22 שלגביהן היו לו נתונים כדי לבסס השערה ששומן גורם לכולסטרול ומחלות לב. הם מציינים שאם לוקחים את כל 22 המדינות לא נמצא כל קשר בין צריכת שומן ומחלות לב.

 לאחר מכן הם מזכירים מחקר מעקב גדול וארוך זמן שנערך בעיירה פרמינהם בארה"ב והראה שכולסטרול אינו גורם סיכון אצל גברים מעל גיל 47 ואצל נשים בכל גיל. במעקב שנערך בפרמינגהם לאחר 30 שנה נמצא שדווקא יותר אנשים נפטרו מבין אלה שהורידו את רמת הכולסטרול שלהם.

מחקרים אחרים שהן מביאים מראים שאצל אנשים שעברו התקף לב רמת הכולסטרול נמוכה מהממוצע ושדווקא חולים עם רמת LDL  נמוכה היו בסיכון כפול למוות.

הכותבים מציינים את חלקם המכריע של חברות התרופות שהצדיקו שימוש בסטטינים. החברות תכננו וביצעו את הניסויים ואז לקחו "מובילי דעת קהל" מקרב הרופאים כדי לכתוב את המאמרים. הם מזכירים שחלק גדול ממחקרי יעילות הסטטינים מבוצעים על ידי קבלני ביצוע עבור חברות התרופות.

 הכותבים מצביעים על ההבדל הגדול בין תוצאות מחקרים בסטטינים לפני 2005 ולאחריה. ב-2005 שונו כללי הדיווח על מחקרים לאחר שהתגלה שחברת תרופות הסתירה מידע על תופעות לוואי חמורות בעת נטילת התרופה Vioxx. כמובן שלפני 2005 תוצאות המחקרים ברובן חיוביות ולאחריה התוצאות ברובן שליליות.

עוד הם מביאים תוצאות מחקר שנערך בשבדיה בקרב שני מיליון גברים ושני מיליון נשים והראה ששלמרות השימוש הנרחב בסטטינים בקרב האוכלוסייה הנבדקת לא נצפתה כל ירידה בשיעור התקפות הלב.

לסיום הם מביאים מחקר סקירה של מספר מחקרים התערבותיים רנדומאליים עם קבוצת ביקורת שהקיפו סה"כ 65,229 איש ולא הראו הארכת חיים באוכלוסיה שנטלה סטטינים.

בשבת שעברה שוחחתי עם אישה כבת 60 עם רמת כולסטרול של 250 מ"ג (רמה אידיאלית אגב) שהרופא רשם לה ליפיטור (סטטין) היא חזרה אליו בעקבות שיחה יותר מוקדמת איתי והתלוננה בנוסף על כאבי שרירים. הוא כמובן ביטל את המלצתי אליה לזרוק את הסטטינים וכנראה כלל לא התייחס לכאבי השרירים. הצעתי לה שתחזור אליו ותבקש שיראה לה מחקר אחד שמצא שסטטינים יעילים אצל נשים שלא עברו התקפת לב. הרשלנות שכרוכה ברישום תרופות לאוכלוסיות שלגביהן אין מחקרים המוכיחים את יעילותן זועקת לשמיים. באחרונה יש הצעות לרשום סטטינים לילדים!

קשה לי להאמין שהיא תעשה כהמלצתי אבל האמינו לי הוא לא היה מסוגל לספק מחקר אחד, אפילו לא לנשים שעברו התקפת לב. זה כמובן לא היה מפריע לו להמשיך לרשום את התרופה. אני לא מאשים אותו. השיטה דפוקה וגורמת לכך שאת כל האינפורמציה הוא למעשה יקבל מחברות התרופות, ישירות על ידי תועמלנים או בצורה עקיפה על ידי "מובילי דעת קהל" (מתוגמלים כראוי) בכנסים ובכתבי עת.

 העובדה שכמה פרופסורים מלב הממסד המדעי מוכנים לכתוב מאמר תקיף כזה נגד סטטינים ופוביית הכולסטרול מעודדת ואולי, אם לעולם יש קצת מזל, היא מצביעה על מגמה.

שנהיה בריאים

מיקי

Be Sociable, Share!
פורסם בקטגוריה כללי. אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.

8 תגובות בנושא עוד מדענים קוראים לזרוק לפח הזבל של ההיסטוריה את השערת הכולסטרול והסטטינים

  1. מאת מאיה‏:

    עוד טיפה ועוד טיפה. במהרה בימינו יקיץ הקץ על אנסל קיס הנוכל, תעשיית הסטטינים הפושעת וגם על מונסנטו המרשעת אמן.

  2. מאת רמי‏:

    כבר כתבתי אצלך על הקלות בה נותנים סטטינים, ועל היחסים בין הכולסטרולים מה שיותר חשוב
    מערכו המוחלט. הפעם אוסיף כי מה שגורם להיתחמצנות של הכולסטרול בגוף אינה רמתו אלה
    עודף של הומוציסטאין בדם. כמובן שבדיקת ההומוציסטאין אינה בסל הבריאות ובמקום לבדוק את
    רמת ההומוציסטאין נותנים סטטינים, ומדוע? כי כדי ליצב רמת הומוציסטאין צריך רק ויטמינים,
    חומצה פולית, B6, B12 זול ופשוט, ויתכן שחלק גדול של נוטלי הסטטינים כלל לא יזדקקו להם.
    ברור שקיימים גם אנשים שיש להם בעיות כולסטרול וזקוקים לסטטינים אבל לדעתי הרבה פחות
    מהאחוזים הגבוהים שנוטלים אותם היום. כדאי רק להוסיף שבדיקת הומוציסטאין עולה כ- 50 ש"ח
    במעבדה פרטית, לדעתי מומלץ לכל אחד שמקבל סטטינים לבצע את הבדיקה ה"יקרה" הזו.
    כמובן שכל עיניין דחיפת הסטטינים במסות בשל כדאיות כלכלית הוא דעתי ויתכן שאני טועה.

    ומשהו שפחות תואהב בעיניין השומנים, אני יודע מעצמי כסוכרתי ששומנים ושמנים באשר הם
    בלי הבדל של רווים או לא, מהצומח או מהחי, מעלים את תינגודת האינסולין ואת רמת הסוכר,
    אני לא יכול לומר אם זה אצל רבים אבל את עצמי אני יודע.
    לאחר עשר שנים עם צרור תרופות שהולך וגדל לקחתי את עצמי בידיים, עזבתי את כל הפחממות
    "הטובות" (ד"ר דיוויס חיזק את דעתי) והורדתי מאד את כמות השומנים והשמנים והגעתי לערכי
    סוכר נורמליים ללא שום תרופה. נכון שצימצום דרסתי של הפחממות הוא החשוב יותר אבל גם להורדת כמות השומנים יש חשיבות, לפעמים כדאי לצרוך משך היום עוד 20 גרם פחממות זמינות מירקות ולוותר מנגד על שמן ושומן.( כל סוכרתי צריך לבדוק זאת לעצמו). מקומה של הפעילות הגופנית גם הוא לא נפקד.
    שיהיה חג חרות שמח לכולנו.

    • מאת מיקי בן דור‏:

      רמי שלום
      אכן יש אנשים שגנטית או מסיבות אחרות (למשל הסרת כיס המרה) סובלים מבעית עיבוד שומן.
      לפי דר' דייוויס אנשים עם APOE 4 סובלים מיכולת ירודה לעכל שומן ולהם הוא לא ממליץ על כך.
      לגבי הומוציסטאין עד כמה שידוע לי לא נמצא קשר חזק בין רמות הומוציסטאין ובין מחלות לב.

  3. מאת יפה‏:

    שלום מיקי , תודה על המידע החשוב . תמיד נהנית לקרוא כאן.
    יש לי שאלה שמעלה בי תהיות – נראה אם אוכל לאיית את המילה ..טריגליצרידים..
    הם לפי הבנתי כן מהווים סיכון וכן נוצרים בעקבות יתר שומן בדיאטה..
    איך זה חי בשלום עם הדיאטה של הציידים לקטים ? תודה מראש, יום טוב , יפה

    • מאת מיקי בן דור‏:

      יפה שלום
      טריגלצרידים נוצרים מאכילת פחמימות. בדיאטה דלת פחמימות יש ירידה דרמטית ביותר בכמות הטריגליצרידים בדם למרות העליה בצריכת שומן. ההסבר שמנסים החוקרים לתת לתופעה הלא צפויה הזאת היא שהגוף מתרגל לנצל את השומן שאוכלים לאנרגיה והוא לא מתאסף בדם מה שאין כך כשחיים על דיאטה עתירת פחמימות. הגוף הופך את הפחמימות העודפות לשומן שאינו מעובד לאנרגיה על ידי התאים ולכן מצטבר בדם.
      יש די הרבה מאמרים על זה שאין לי כרגע זמן לחפש. אחד החוקרים נקרא Volek אם את רוצה לחפש בעצמך. כל ניסיון שנעשה בדיאטת אטקינס הראה תוצאות דומות.

  4. מאת דליה‏:

    מיקי שלום
    זה מזמן כבר ניכרת התופעה שרופאים ברגע שסיימו ללמוד בעיקר הוותיקים (שיושבים בקופת חולים שנים רבות) ,לצערי לא מתמקצעים, נראה כאילו הם לא קוראים חומר מחקרי . לא אחת היזכרתי באוזני הרופא תרופה כלשהי והוא כלל לא שמע עליה! (תרופה מוכרת אפילו להדיוטות) מכאן שכבדהו וחשדהו . החולה היום צריך להישמר לעצמו ולשקול את הדברים אפילו שהוצעו על ידי רופאי המשפחה למיניהם.
    חג שמח והרבה בריאות

  5. מאת אריק‏:

    להבנתי מה שהמאמר הזה גילה זה לא בדיוק מה שהבנת
    הוא מצא שלהוריד כולסטרול בעזרת סטטינים לא פותר את הבעיה אלא רק מסתיר אותה
    כי כל מי שהיה לו כולסטרול נמוך הוא היה נמוך כי הוא לקח סטטינים ולא כי הוא נמנע משומן רווי
    סביר יותר היה לבדוק אוכלוסיות שנמנעות משומן רווי ולראות האם זה הגורם שמשפיע יותר
    או אז היו נוכחים לדעת שרק המנעות משומן רווי מפחיתה את הסיכון למחלות לב ועל הדרך גם מורשה כולסטרול

    • מאת מיקי בן דור‏:

      אריק שלום
      אם היו עושים היו מוצאים… ששומן רווי במסגרת תזונה תואמת אבולוציה מוריד את הסיכון את הסיכון למחלות לב. איך אני יודע? 2 מיליון שנות אבולוציה על תזונה עתירת שומן רווי שבסופם אנחנו פה. בקבוצות ציידים לקטים הנזונות מתזונה עתירת שומן מן החי אין התקפי לב כלל.